Vision, värdegrund och lockande långsiktiga mål

Att vi människor motiveras och lockas av målbilder på lång och kort sikt är ett välkänt faktum. Vi vet också att det i förändrings och utvecklingsarbete är väldigt peppande med en vision, med mål som får oss att hoppas på att kunna göra skillnad, göra något extra bra eller att rent av göra ”det omöjliga möjligt”.

I mitt arbete som organisationskonsult ser jag hur sanna dessa teorier är när jag i ”verkligheten” upplever vad långsiktiga inspirerande mål gör med en grupp chefer och ledare som samlas för ett utvecklingsprogram. I början av denna vecka tillbringade jag åter två dagar med skolkoncernen Lärandes chefer och den ganska nytillträdda VD Mikael Karlsson. När Mikael engagerat berättade för de 20 chefer som samlats i måndags förmiddag om målen för 2028, om värdegrunden som skall leda till att barn, ungdomar och numera också vuxna studenter, bättre förutsättningar att lyckas i sitt liv ger det en så tydlig genklang bland de församlade cheferna. Att VD brinner för uppdraget, ser utmaningar för verksamheten och inte heller blundar för att framtiden är oviss, MEN ändå förmedlar hopp, tillit och visar intresse och nyfiken, ja då händer det något väldigt positivt i gruppen!

Detta är bara ett av flera glädjande och positiva exempel jag har fått se på nära håll och det är så tydligt att när medarbetar och chefer känner att de är med på en spännande och meningsfull resa som kommer att skapa värde och nytta för andra, då tänds den motivation som tyvärr inte alltid finns hos medarbetare i våra organisationer.

Vi vet dessvärre att många som går till jobbet inte alltid känner att de är där med hela sin potential, sin lust, sin passion och sitt engagemang. Ändå finns dessa möjligheter inom de flesta människor. Vi vill bidra. Vi vill bli sedda. Vi vill känna att vi gör skillnad. Den organisation och den ledning som greppar dessa ganska enkla fakta drar en vinstlott!

När Lärandes VD åkte hem sent på måndagskvällen efter ännu en heldag och kväll med sina chefer var ”gänget” väldigt nöjda och glada över att ha fått träffa honom, pratas vid, höra vad han ville, bli lyssnade på. Det märktes så tydligt vid den ”backspegel” vi inledde dag två med.

Vi vet via forskning och erfarenhet att chefers roll inte får ”överdrivas”, men visst gör det skillnad om man har en chef som visar engagemang, intresse och nyfikenhet och som tror på medarbetarna. Att arbeta mot en lockande vision är mycket effektivt i förändrings och utvecklingsarbete. Alla vill ”bygga katedral” för att använda en något sliten metafor. Vi överlever i tristess och frustration, men vi kan lika gärna blomma och bli den bästa versionen av oss själva i en organisation som satsar på att skapa mål, mening och riktning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *